12 marca rusza kolejny semestr CIEKAWYCH ŚWIATA, czyli cyklu wykładów popularnonaukowych dla seniorów, połączonych z tematycznymi warsztatami. Spotykać będziemy się co miesiąc, aż do maja!
Hydroponika w Twoim domu
Hydroponika to innowacyjny system uprawy roślin bez użycia gleby. Dzięki precyzyjnej kontroli warunków wzrostu i rozwoju roślin, umożliwia ona osiągnięcie wyższej wydajności upraw przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia wody i nawozów, co czyni ją bardziej ekologiczną i ekonomiczną alternatywą dla tradycyjnego rolnictwa. W dobie urbanizacji i wzrostu zainteresowania ideą urban gardeningu (ogrodnictwa miejskiego), hydroponika staje się rozwiązaniem dla osób pragnących uprawiać świeże warzywa i owoce w ograniczonej przestrzeni miejskiej.
Odpowiedzią na ten wzrastający trend jest marcowe spotkanie, w trakcie którego przeprowadzimy doświadczenia dotyczące praktycznych aspektów fizjologii roślin w uprawach hydroponicznych. Omówimy również budowę i działanie wybranych systemów bezglebowej kultywacji owoców i warzyw, a także stworzymy potencjalne media uprawowe.
prowadzenie Dawid Skarwecki
termin 12.03.2025, godz. 12:00 | 14.03.2025, godz. 10:00
Jak to działa?
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak działają urządzenia, z których korzystamy każdego dnia? Jak to możliwe, że płyta indukcyjna „wie”, czy stoi na niej odpowiedni garnek? I jak działa ekran dotykowy? Wspólnie z nami odkryjecie technologie ukryte w codziennych sprzętach. Zrozumienie zasad ich działania nie tylko zaspokoi Waszą ciekawość, ale również pozwoli Wam bardziej świadomie z nich korzystać.
W trakcie spotkania wyjaśnimy, czym różnią się ekrany LED, QLED i OLED. Sprawdzimy razem z Wami, czy obraz na jednym z nich wygląda inaczej niż na drugim i który z nich warto wybrać, decydując się na zakup nowego sprzętu. Porozmawiamy też o tym, jak działają różne rodzaje żarówek i które lepiej stosować w danym pomieszczeniu, a także zgłębimy sposób działania kuchenki mikrofalowej i lodówki. Zapraszamy!
prowadzenie Klaudia Tajthi
termin 09.04.2025, godz. 12:00 | 11.04.2025, godz. 10:00
Z morza na talerz
Ryby są szeroko obecne w naszej kuchni, szczególnie licznie pojawiając się w tradycyjnych przepisach z obszaru Pomorza. Jednak fakt, że kupujemy ryby nad morzem, nie zawsze oznacza, że są one poławiane w Bałtyku. Skąd więc pochodzą produkty, które trafiają na nasze stoły? I czym dokładnie są akwakultury?
Podczas spotkania przyjrzymy się m.in. zjawisku przełowienia i sprawdzimy, jakie gatunki są nim szczególnie zagrożone. Porozmawiamy również o pochodzeniu egzotycznych owoców morza i innych produktów, które znajdujemy w naszych sklepach. Wszystko po to, by wybierać produkty nie tylko zdrowe dla nas, ale także przyjazne dla środowiska. Podczas warsztatów zapoznamy się również z gatunkami ryb żyjących w Bałtyku i innymi organizmami, z których w różny sposób korzystamy w naszych kuchniach.
prowadzenie Anna Sowa
termin 07.05.2025, godz. 12:00 | 09.05.2025, godz. 10:00
Tematy wykładów mogą ulec zmianie.