Poradnik żywieniowy cz. 1 | Centrum Nauki Experyment

02

07
WARSZTATY RODZINNE. Eksperymenty po drugiej stronie lustra 3+

02

07
WARSZTATY RODZINNE. Eksperymenty po drugiej stronie lustra 6+

09

07
Ghost Diving - poznaj nurka
pokaż kalendarz

Poradnik żywieniowy cz. 1

Ostatnie dwa lata sprawiły, że wiele osób przeszło na bardziej stacjonarny tryb życia. Pracujemy zdalnie, więcej siedzimy, a czasem jedyne wycieczki, które odbywamy, to te do lodówki. Od tego, czym ją zapełnimy, w dużym stopniu zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Oto krótki poradnik żywieniowy przygotowany przez naszych dietetyków. Żeby żyć zdrowo nie tylko w czasie kwarantanny!

 

1. Nie kupicie – nie zjecie

Odpuszczenie sobie kolejnej czekolady lub batonika, już na etapie wizyty w sklepie, to połowa sukcesu. Prawdopodobieństwo, że wyjdziecie tylko po tę jedną rzecz, jest naprawdę znikome. Dlatego też planujcie posiłki z wyprzedzeniem, róbcie listę i szybko przebiegajcie przez alejki ze słodyczami. Zasada jest naprawdę prosta – im więcej zdrowych, nieprzetworzonych produktów znajdzie się w Waszej lodówce, tym więcej ich zjecie! Proste i niesamowicie skuteczne.

Co jednak, gdy złapie Was kryzys? Gdy potrzebujecie zjeść coś słodkiego, już w tym momencie? Uwzględnijcie w swojej liście zakupów świeże lub suszone owoce, orzechy lub też masło orzechowe. Z nich przygotujecie zdrową i smaczną przekąskę, która pozwoli Wam przetrwać chwile słabości.

 

2. Współpraca z bakteriami

O roli symbiotycznych bakterii, zamieszkujących układ pokarmowy, wiemy już coraz więcej. Mimo to, ten skomplikowany system wciąż kryje szereg tajemnic. Wiemy jednak na pewno, że nasze zdrowie, układ odpornościowy, a nawet kondycja psychiczna, są silnie powiązane ze składem mikrobioty jelitowej.

Okazuje się, że utrzymanie ciała i umysłu w dobrej formie, wiąże się z odpowiednim karmieniem. Nie tylko własnych komórek, ale również naszych bakteryjnych towarzyszy! Nieprawidłowości w składzie flory bakteryjnej jelit można powiązać z otyłością, insulinoopornością, zaburzeniami immunologicznymi, czy też zaburzeniami nastroju. Dlatego właśnie należy dbać o nasze bakterie.

Menu sprzyjające mikroflorze jelitowej powinno być bogate przede wszystkim w probiotyki i prebiotyki. Czym są i gdzie możemy je znaleźć?

Probiotyki to żywe drobnoustroje, zasiedlające nasz przewód pokarmowy. Ich źródłem są różnego rodzaju kiszonki, a także kefiry i jogurty.

Prebiotyki – to właśnie nimi lubią się żywić nasze bakterie. Chętnie poddają je fermentacji, z wytworzeniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – masłowego, propionowego, octowego. Kwasy te mogą m.in modulować działanie układu odpornościowego. Prebiotyki znajdziecie w cykorii, topinamburze i w szparagach.

 

3. Warto polubić błonnik

Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to grupa związków pochodzenia roślinnego. Wyróżniamy błonnik nierozpuszczalny (przede wszystkim celulozę i ligninę) oraz rozpuszczalny (np. pektyny). Pewnie wpadło Wam w oko porównanie błonnika do “miotełki sprzątającej jelita”. Tym zajmuje się właśnie frakcja nierozpuszczalna. To ona powoduje przyspieszenie pasażu treści pokarmowej przez jelita i stymuluje ruchy perystaltyczne, zwane również robaczkowymi.

Frakcja rozpuszczalna pomaga szybciej i na dłużej odczuć sytość. Dzięki temu lepiej kontrolujemy apetyt – wysokobłonnikowy posiłek zmniejsza szanse na to, że po godzinie znów zajrzycie do lodówki.

Dorosły człowiek powinien spożywać od 20 do 40 gramów błonnika dziennie. Aby tego dokonać, wystarczy, że do każdego posiłku dorzucicie garść surowych warzyw i owoców.
Warto też zwrócić uwagę na produkty z pełnego przemiału – gruboziarniste kasze, razowe pieczywo, czy brązowy ryż.

 

4. Produkty pełnoziarniste w Waszym chlebaku

Oczyszczanie mąki pozbawia ją nie tylko błonnika (odrzucamy cenne otręby), lecz również witamin i minerałów regulujących procesy metaboliczne. Oczyszczając mąkę lub ryż, tracimy przede wszystkim witaminy z grupy B – cynk, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez.

I właśnie dlatego zachęcamy do wprowadzenia do swojej diety razowego chleb na zakwasie, pełnoziarnistych kasz oraz grubych płatków owsianych. Wasz organizm będzie wdzięczny.

 

Kolejna część poradnika dostępna TUTAJ.

 

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge