Dlaczego powinniśmy częściej jeść warzywa niż czekoladę? Czemu jedne produkty zaliczamy do tych zdrowych, a inne nie? To, co jemy, wybieramy przecież nie tylko przez pryzmat smaku, ale też składników odżywczych, zapotrzebowania kalorycznego czy też tzw. „makro”. I choć w teorii wiemy, że marchewka jest lepszym wyborem od słodkiego batona, to raczej nie analizujemy, dlaczego tak jest. Podczas WARSZTATÓW RODZINNYCH, w ostatni weekend kwietnia i w długi weekend majowy, weźmiemy żywność pod lupę! Sprawdźcie z nami, na co zwracać uwagę, komponując swoje codzienne menu!
podczas smakowitych warsztatów dla rodzin z dziećmi powyżej 6 lat m.in.
- sprawdzicie, który cukier jest zdrowszy – biały czy brązowy
- dowiecie się, dlaczego producenci wolą dodawać do żywności sztuczne dodatki, pomimo istnienia ich naturalnych odpowiedników
- przekonacie się, dlaczego białka to jedne z najważniejszych składników naszych dań
- przenalizujecie wpływ witamin na nasz organizm
- poznacie wagę obecności minerałów w codziennej diecie
wiek 6+
termin 26-27.04.2025 i 01-04.05.2025 | godz. 11:00, 13:00 i 15:00
czas trwania ok. 60 minut
bilety 20 zł za osobę wstęp na warsztaty | 35 zł za osobę wstęp na warsztaty i wystawy CNE
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.