Każdego roku na całym świecie marnuje się ok. 1,3 miliarda ton żywności! To oznacza, że mniej więcej co trzeci wyprodukowany przez nas artykuł jest wyrzucany. Często marnotrawstwo wynika nie ze źle oszacowanych zakupów, ale ze zbyt krótkiej daty przydatności. Co zrobić, by ją przedłużyć? Podczas WARSZTATÓW RODZINNYCH. Nie marnuJemy! omówimy różne metody przechowywania i utrwalania żywności, ale też poznamy sekrety kompostowania, gotowania zero waste, a nawet hydroponiki! Eksperymentujcie razem z nami w marcu i kwietniu!
podczas WARSZTATÓW RODZINNYCH
- stworzycie mini uprawy roślin, używając keramzytu
- zbadacie, co sprawia, że owoce i warzywa tak szybko się psują
- sprawdzicie, co kreatywnego można zrobić z odpadów warzywnych
- dowiecie się, jak przygotować jedzenie do długotrwałego przechowywania
wiek 6+
termin 29-30.03, 05-6.04, 12-13.04.2025 | godz. 11:00, 13:00 i 15:00
czas trwania ok. 60 minut
bilety 20 zł za osobę wstęp na warsztaty | 35 zł za osobę wstęp na warsztaty i wystawy CNE
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.