Czy kawa to tylko poranny rytuał? Podczas kolejnej odsłony Warsztatów dla dorosłych przyjrzycie się temu napojowi również od innej strony – sensorycznej, biochemicznej, a nawet odrobinę analitycznej. Rozłożycie kawę na czynniki pierwsze, sprawdzając, jak jakość ziarna, warunki upraw, sposób obróbki i technika parzenia wpływają na smak oraz jak kofeina działa na organizm. Zapraszamy na kawę – dosłownie – 15, 22 i 29 sierpnia!
Pierwszą część spotkania poprowadzi ekspert w dziedzinie kawy, właściciel kawiarni, barista – Andrzej Struś, który z przyjemnością podzieli się z Wami swoją wiedzą dotyczącą rodzajów kawy, sposobów jej parzenia oraz próbowania (cupping). W drugiej części edukatorzy przeprowadzą z Wami eksperyment, by sprawdzić, jak ten napój wpływa na wchłanianie żelaza oraz jaki ma wpływ na nasz organizm.
podczas warsztatów dowiecie się m.in.
- jak odróżnić kawę speciality od produkowanej przemysłowo
- jakie są gatunki i odmiany kawy oraz jak stopień palenia oraz sposób parzenia wpływa na smak napoju
- jak wygląda profesjonalny cupping
- dlaczego kawa nie zawsze nas pobudza
- jak kawa wpływa na nasze zdrowie i układ nerwowy
wiek 18+
termin 15, 22 i 29 sierpnia 2025 | godzina 17:00
czas ok. 90 minut
bilety 25 zł
dofinansowanieProjekt Science UP! Dorosły w Centrum jest dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II.
dostępność Jesteś osobą z niepełnosprawnością? Sprawdź informacje na stronie Experyment bez barier. Jeśli potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z nami, wysyłając maila pod adres [email protected]. Zajęcia odbywają się na parterze.