Wiesz, jak działa fermentacja na orbicie i dlaczego kombucha może stać się kluczem do przetrwania astronautów? Zapraszamy na warsztaty łączące świat biotechnologii kosmicznej z praktyczną mikrobiologią już 5 i 12.12.2025.
Wspólnie z Łukaszem Szydłowskim z AstroFarms – firmy stojącej za projektem wysłania mikroorganizmów SCOBY w lot suborbitalny – odkryjesz, jakie wyzwania stawia przestrzeń kosmiczna przed materią i organizmami. Zrozumiecie, czym jest mikrograwitacja i przeciążenie oraz poznasz misję „mikroSCO”, której celem jest stworzenie kosmicznych bioproduktów, takich jak żywność i leki dla przyszłych astronautów.
To nie tylko teoria! W praktycznej części warsztatów samodzielnie
- przygotujecie własną porcję kombuchy,
- wykonacie zaawansowane barwienie Grama – kluczową technikę w mikrobiologii – aby na własne oczy zobaczyć i rozróżnić bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne tworzące SCOBY.
- przeprowadzicie obserwacje pod mikroskopem, podziwiając unikalną strukturę kombuchy.
- stworzycie kosmiczne ozdoby choinkowe z wysuszonego materiału SCOBY!
wiek 18+
termin 5 i 12.12.2025 | godz. 17:00
czas ok. 90 minut
bilety 25 zł
dofinansowanie
Projekt Science UP! Dorosły w Centrum jest dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II.
dostępność Jesteś osobą z niepełnosprawnością? Sprawdź informacje na stronie Experyment bez barier. Jeśli potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z nami, wysyłając maila pod adres [email protected]. Zajęcia odbywają się na parterze.