Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Archiwalne

Śniadanie mistrzów. Otwarcie wystawy CLEVERFOOD for everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie otwarta  wystawa CLEVERFOOD for everyone – będzie to pierwsza okazja, by zobaczyć na terenie Polski ekspozycję stworzoną przez zespół ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów), pod kierownictwem renomowanego Centro Ciência Viva z Lizbony. Gdyńskie Centrum jako jedyne w naszym kraju będzie prezentować CLEVERFOOD for everyone w swoich przestrzeniach. Wystawa zostanie zainaugurowana wydarzeniem pod tytułem Śniadanie mistrzów, które ruszy o godzinie 11:00. Zapraszamy!

Na pierwszy dzień lutego zaplanowaliśmy wydarzenie, podczas którego m.in. będziecie mogli wziąć udział w pokazie gotowania na żywo przygotowanym przez Helę Kłobucką, zwyciężczynię MasterChef Junior 2022, spotkać się z naukowcami, dietetykami, restauratorami i oczywiście z edukatorami Experymentu.

program Śniadania mistrzów | 01.02.2025

11:00-11:20 wystawa CLEVERFOOD for everyone Oficjalne otwarcie

Oktawia Gorzeńska – wiceprezydentka miasta Gdynia, Alicja Harackiewicz – dyrektorka Centrum Nauki Experyment

11:30-12:15 scena CNE Livecooking – 1. odsłona

Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022

Co można zrobić z końcówkami od pizzy, które zostały nam z poprzedniego dnia? Pyszne i pożywne śniadanie! W pierwszej części swojego kulinarnego pokazu Hela Kłobucka przygotuje poranny posiłek w duchu zero waste!

12:15-13:15 sala B FoodExp – zrównoważona gastronomia. 15-minutowe pokazy

Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik prowadzenie Ewelina Potocka

Poznajcie pomysły trójmiejskich restauracji na gastronomię tworzoną z lokalnych składników i w zgodzie ze środowiskiem. Restauratorzy będą mieli 15 minut na krótki pokaz swoich umiejętności, zgodny z filozofią CLEVERFOOD.

13:30-14:15 scena CNE Livecooking – 2. odsłona

Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022

Po śniadaniu pora na obiad! Tym razem razem z Helą Kłobucką sprawdzimy, co da się zrobić z tych części brokułu oraz marchewki, które często wyrzucamy.

14:20-14:55 sala B FoodExp – otwarty dostęp do stanowisk

Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik

W tej części będziecie mogli porozmawiać z najlepszymi trójmiejskimi restauratorami i poznać ich pomysły na przyjazne środowisku dania. Przedstawiciele Atelier Smaku opowiedzą m.in. o wegańskich alternatywach, ELIKSIR zdradzi, w jaki sposób zrównoważenie spożywać mięso, a Biały Królik pokaże odpowiedniki potraw mięsnych z produktów roślinnych.

14:30-14:45 sala B FoodExp – spotkanie na temat diety planetarnej

dr Magdalena Pieszko – Gdański Uniwersytet Medyczny

Co powinniśmy zmienić w codziennym odżywianiu, aby cieszyć się zdrowiem? Czy zmieniając swoje nawyki żywieniowe możemy wpłynąć na przyszłość naszej planety? Jak wyglądają zasady diety planetarnej i czy są trudne do zastosowania? O tym opowie dr Magdalena Pieszko z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

15:15-16:00 scena CNE Livecooking – 3. odsłona

Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022

Trzecia odsłona spotkania z Helą Kłobucką będzie najsłodsza! Zwyciężczyni MasterChef Junior z 2022 roku przygotuje zdrowe batony, używając mleko z bardzo dojrzałych bananów.

11:00-16:00 sala D orkiestra warzywna i warsztaty Kucharz doskonały

warsztaty otwarte prowadzone przez edukatorów Centrum Nauki Experyment

Stwórzcie wyjątkowa orkiestrę wyłącznie z warzyw oraz zobaczcie, jak nauka wpływa na to, co finalnie ląduje na talerzu!

11:00-16:00 wystawy CNE strefa CLEVERFOOD

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed

Eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przygotował na 1 lutego warsztaty na temat kosmicznej żywności, a także warsztaty mikrobiologiczne na temat wędrówki mleka. Sprawdzicie, czym odżywiają się kosmonauci, jak wytwarza się żywność, która nadaje się do spożycia nawet przez 30 lat, dowiecie się, co to liofilizacja, a także poznacie sposoby wytwarzania jogurtu, kefiru czy twarogu. Z kolei studenci z SKN Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed przeprowadzą warsztaty z winter sowingu, a więc metody siania nasion zimą.

11:00-16:00 wystawa CLEVERFOOD zwiedzanie wystawy z edukatorami CNE

Przez cały czas trwania Śniadania mistrzów będziecie mogli skorzystać z oprowadzania po wystawie CLEVERFOOD for everyone przez edukatorów Experymentu. Poznajcie bliżej naszą nową ekspozycję!

Więcej informacji na temat wystawy CLEVERFOOD for everyone można znaleźć TUTAJ

Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.