Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie otwarta wystawa CLEVERFOOD for everyone – będzie to pierwsza okazja, by zobaczyć na terenie Polski ekspozycję stworzoną przez zespół ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów), pod kierownictwem renomowanego Centro Ciência Viva z Lizbony. Gdyńskie Centrum jako jedyne w naszym kraju będzie prezentować CLEVERFOOD for everyone w swoich przestrzeniach. Wystawa zostanie zainaugurowana wydarzeniem pod tytułem Śniadanie mistrzów, które ruszy o godzinie 11:00. Zapraszamy!
Na pierwszy dzień lutego zaplanowaliśmy wydarzenie, podczas którego m.in. będziecie mogli wziąć udział w pokazie gotowania na żywo przygotowanym przez Helę Kłobucką, zwyciężczynię MasterChef Junior 2022, spotkać się z naukowcami, dietetykami, restauratorami i oczywiście z edukatorami Experymentu.
program Śniadania mistrzów | 01.02.2025
11:00-11:20 wystawa CLEVERFOOD for everyone Oficjalne otwarcie
Oktawia Gorzeńska – wiceprezydentka miasta Gdynia, Rosalia Vargas – dyrektorka Ciência Viva, Alicja Harackiewicz – dyrektorka Centrum Nauki Experyment
11:30-12:10 scena CNE Livecooking – 1. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
12:15-13:15 sala B FoodExp – zrównoważona gastronomia. 15-minutowe prelekcje
Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik, Uniwersytet Morski w Gdyni
13:30-14:15 scena CNE Livecooking – 2. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
14:20-14:40 sala B FoodExp – spotkanie na temat diety planetarnej
dr Magdalena Pieszko – Gdański Uniwersytet Medyczny
14:20-14:55 sala B FoodExp – otwarty dostęp do stanowisk
Atelier Smaku, ELIKSIR Restaurant & Cocktailbar, Restauracja Biały Królik, Uniwersytet Morski w Gdyni
15:00-15:45 scena CNE Livecooking – 3. odsłona
Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior 2022
11:00-16:00 sala D orkiestra warzywna
stwórzcie własne instrumenty wyłącznie z warzyw! | edukatorzy CNE
11:00-16:00 wystawy CNE strefa ScienceCom
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed
Więcej informacji na temat wystawy CLEVERFOOD for everyone można znaleźć TUTAJ
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.