Fakty o wartościach odżywczych współczesnej żywności
W mediach społecznościowych często pojawiają się opinie, że współczesna żywność „kiedyś była zdrowsza”. Szczególnie często słyszymy takie opinie na temat owoców i warzyw. Ma to wynikać z faktu, że obecne produkty są mniej naturalne oraz mają coraz mniej witamin i składników mineralnych. Często słyszymy również, że tylko żywność ekologiczna zapewnia odpowiednią wartość odżywczą albo że jedyne wyjście to łykanie multiwitaminy. Czy rzeczywiście marchewka w latach 60. była bardziej pomarańczowa niż dziś? A może to kolejny mit żywieniowy, który zyskał drugie życie w epoce social mediów i kodów rabatowych na suplementy? Sprawdzimy to podczas majowego SCIENCE CAFE 2.0, podczas którego będziemy gościć dr. Damiana Parola. Spotykamy się w Experymencie 25 maja o 16:00!
Prawda – jak to zwykle bywa – jest bardziej złożona i nie ma tu prostej odpowiedzi. W trakcie wykładu przyjrzymy się danym naukowym i obalimy najczęstsze mity związane z rzekomym spadkiem wartości odżywczej roślin na przestrzeni ostatnich dekad. Omówimy też ograniczenia metodologiczne badań historycznych, potencjalne hipotezy tłumaczące różnice w wartości odżywczej niektórych produktów, a co najważniejsze – praktyczne znaczenie tych zmian dla naszej diety i stylu życia.
prowadzenie dr Damian Parol – z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Jest współautorem rozdziałów w podręcznikach akademickich oraz publikacji naukowych w zakresie stylu życia i dietetyki. Damian jest również autorem bloga damianparol.com oraz platformy ze szkoleniami on-line warsztatnauki.pl. Po godzinach trenuje trójbój siłowy.
wiek 18+
termin 25 maja 2025 | godz. 16:00
bilety 25 zł | 15 zł z Kartą Senior Plus
dofinansowanieProjekt Science UP! Dorosły w Centrum jest dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II.