Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
19 kwiec.9:00 — 15:00
20 kwiec.Zamknięte
21 kwiec.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
19 kwiec.9:00 — 15:00
20 kwiec.Zamknięte
21 kwiec.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę

Przepis na… Zdrowie z korzeni

Przepis na… Zdrowie z korzeni to powrót do źródeł w trzech wymiarach. Podczas wydarzenia odkryjemy, jak dawniej kształtowały się smaki i tradycje, sięgając do historii i antropologii kuchni polskiej. Spojrzymy też na substancje pozyskiwane m.in. z korzeni, takie jak adaptogeny (w tym ashwagandha), które są obiecującą grupą substancji naturalnych, mogących wspomagać zdrowie fizyczne i psychiczne. Wreszcie, docenimy korzenie jako warzywa – podstawę kuchni wegetariańskiej, pełnej smaku i wartości odżywczych. Spotkajcie się z nami 25 kwietnia od 18:30 w Experymencie!

Przepis na… to nowy, wieczorny format, który składa się z dwóch wykładów przedzielonych pokazami lub warsztatami. W drugiej edycji do współpracy zaprosiliśmy dr Magdalenę Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS – orientalistkę, specjalistkę od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, dr Annę Rychter z Dietetyki #NieNaŻarty – dietetyczkę, wykładowczynię, specjalistkę w zakresie dietoterapii otyłości i chorób metabolicznych, a także specjalistów od kuchni roślinnej z Atelier Smaku – Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek podczas swojego wykładu pod tytułem „Kuchnia na specjalne okazje” opowie o tym, jak historycznie wydarzenia i pora roku decydowały o tym, co trafiało na nasz stół. Święta religijne, a także ważne wydarzenia w życiu rodzinnym np. chrzest, wesele czy pogrzeb wymagały odpowiedniej oprawy kulinarnej. Serwowane dania, na które czekali biesiadnicy, były nie tylko miłą odmianą od codziennej diety, ale ponadto miały uosabiać życzenia zdrowia, pomyślności i bogactwa. Rok obrzędowy to fascynująca mozaika kulinarnych specjałów, obrzędów, przesądów, magii oraz symboliki. Podczas spotkania uczestnicy poznają produkty i potrawy charakterystyczne dla różnych dorocznych świąt oraz wydarzeń w życiu rodzinnym, jak również dowiedzą się o ich głębokim i interesującym znaczeniu pozakulinarnym.

dr Anna Rychter, Dietetyka #NieNaŻarty Adaptogeny, czyli naturalne substancje roślinne, bardzo szybko zyskują na popularności, obiecując efekty, które mogą zmienić naszą codzienną walkę ze stresem i zmęczeniem. Ale czy rzeczywiście są w stanie poprawić naszą odporność na stres i przywrócić równowagę organizmu? Podczas wykładu zgłębimy, jak adaptogeny, takie jak ashwaganda, wpływają na naszą fizjologię i pomagają w zarządzaniu stresem, poprawiają jakość snu i wspierają naszą wydajność. Zastanowimy się również, czy adaptogeny mogą stanowić skuteczną alternatywę dla tradycyjnych metod radzenia sobie z problemami, takimi jak zmęczenie, lęk czy zaburzenia snu. Wraz z dr Anną Rychter omówimy mechanizmy działania tych roślin, w tym ich wpływ na neuroprzekaźniki i poziom kortyzolu, a także przedstawimy wyniki badań naukowych, które opisują ich skuteczność.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak, Atelier Smaku Podczas dwóch pokazów gotowania na żywo eksperci kuchni wegańskiej z Atelier Smaku przygotują roślinne dania i pokażą, jak smacznie gotować bez produktów odzwierzęcych. Podzielą się również praktycznymi wskazówkami, jak stopniowo wprowadzać roślinne posiłki do swojej diety. Na zakończenie każdy uczestnik będzie mógł spróbować przygotowanych potraw. Spróbujecie m.in. nie-kaczki z jabłkami oraz z kremem chrzanowo-wiśniowym, a także nie-gyrosa z sosem nie-tzatziki. Jola i Mirek podczas swoich pokazów wykorzystają produkty otrzymane od sklepu Wege Siostry.

szczegółowy program wydarzenia

18:00 oficjalne otwarcie bramek

18:00-18:30 zwiedzanie wystawy CLEVERFOOD for everyone z edukatorem CNE

18:00-22:00 zwiedzanie wystaw Centrum Nauki Experyment

18:30-19:00 gotowanie oraz degustacja z Atelier Smaku – część 1.

19:10-20:10 Kuchnia na specjalne okazje | wykład dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek z Uniwersytetu SWPS

20:20-20:50 gotowanie oraz degustacja z Atelier Smaku – część 2.

21:00-22:00 Czy adaptogeny sprawią, że zapomnimy o zmęczeniu i stresie? | wykład dr Anny Rychter z Dietetyki #NieNaŻarty

wiek 18+
termin 25 kwietnia 2025 | godz. 18:30
bilety 35 zł | 15 zł z Kartą Senior Plus

Jesteś osobą z niepełnosprawnością? Sprawdź informacje na stronie Experyment bez barier. Jeśli potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z nami, wysyłając maila pod adres wipn@experyment.gdynia.pl.

flaga Unii Europejskiej i napis Dofinansowano przez Unię Europejską

Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.