Jak będzie smakowało… jutro? Już dziś kwestia dodatków do żywności, nadmiaru cukru czy też innych niepożądanych składników sprawia, że nasze sklepowe wybory często kończą się długą analizą składów zapisanych na etykietach. Może więc zdrową i zrównoważoną odpowiedzią stanie się jedzenie wytwarzane w laboratorium lub tworzone przy pomocy drukarek 3D? Między innymi o tym porozmawiamy 14 marca od 18:30 podczas wydarzenia dla dorosłych Przepis na… Smaki jutra!
Przepis na… to nowy, wieczorny format, który będzie składał się z dwóch wykładów przedzielonych pokazami lub warsztatami. W pierwszej edycji do współpracy zaprosiliśmy ekspertów z LabFarm – polskiego startupu hodującego prawdziwe mięso w laboratorium, Radosława Smolika – specjalistę z Dietetyki opartej na faktach, a także kulinarnych geniuszy z Restauracji Biały Królik. Ramowy plan wydarzenia opiszemy wkrótce!
Restauracja Biały Królik zaprezentuje dwie edycje pokazów kulinarnych połączonych z degustacją – najpierw Marcin Popielarz z Białego Królika i restauracji Hewelke upiecze chleb nordycki podany z wegańskim brązowym masłem (beurre noisette) oraz polskiego bakłażana w stylu japońskiego węgorza unagi. W drugim wejściu zobaczycie, jak się przyrządza, a także skosztujecie „ryby” z kwiatów bananowca, steka z drukarki 3D w sosie truflowym oraz sernika z fermentowanych migdałów! Marcin przygotuje także ciekawostki–niespodzianki.
Radosław Smolik, Dietetyka oparta na faktach Radek podczas swojego wykładu opowie o tym, jak czytać składy produktów spożywczych, na co zwracać uwagę i czego unikać. Opowie również m.in. o ukrytym cukrze, tłuszczach trans, dodatkach do żywności, GMO i mitach związanych z oznaczeniami na etykietach. Podczas spotkania nauczycie się rozszyfrowywać składy, by świadomie wybierać to, co trafia na Wasz talerz.
Stanisław Łoboziak, LabFarm Czyste mięso, mięso hodowane komórkowo, cultivated meat – te wszystkie terminy określają mięso wyhodowane w laboratorium, bez udziału zwierząt. Jak wygląda cały proces jego produkcji.? Jak to możliwe, że komórki zwierząt mogą rosnąć w bioreaktorach? Czy ta technologia pozwoli zaspokoić potrzeby żywieniowe świata? I jakie dania możemy przyrządzić z takiego mięsa? Tego dowiecie się podczas wykładu Stanisława Łoboziaka z LabFarm.
szczegółowy program wydarzenia
18:15 oficjalne otwarcie bramek
18:30 prelekcja RoślinnieJemy
18:45 gotowanie i degustacja z Restauracją Biały Królik i Restauracją Hewelke – część 1.
19:20 wykład Stanisława Łoboziaka z LabFarm
20:15 gotowanie i degustacja z Restauracją Biały Królik i Restauracją Hewelke – część 2.
21:00-22:00 wykład Radosława Smolika z Dietetyki opartej na faktach
wiek 18+
termin 14 marca 2025 | godz. 18:30
bilety 35 zł | 15 zł z Kartą Senior Plus – dostępne tylko w kasach CNE
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.