24

05
Warsztaty dla dorosłych. Chemia zapachów

25

05
WARSZTATY RODZINNE. Wielowymiarowa przygoda

26

05
SCIENCE CAFE. Metabolizm a odchudzanie
pokaż kalendarz

CIEKAWI ŚWIATA – semestr zimowy 2022/2023

Terminy:

12 października rusza kolejny semestr CIEKAWYCH ŚWIATA, czyli cyklu wykładów popularnonaukowych dla seniorów, połączonych z tematycznymi warsztatami. Spotkania będą odbywać się w środy, raz w miesiącu, aż do 11 stycznia. W najbliższych miesiącach porozmawiamy o pułapkach umysłu, historii elektroniki, współczesnym rolnictwie i diecie doskonałej. Zapraszamy!

Gdy mózg chodzi na skróty

Każdego dnia podejmujemy tysiące decyzji. Lubimy myśleć, że nasze wybory i przekonania są słuszne. Co się jednak dzieje, gdy problem jest zbyt złożony, aby go szybko przeanalizować lub gdy brakuje nam danych do jego przetworzenia? Ludzki mózg lubi chodzić na skróty, ograniczać zużycie energii do minimum, opierając się na wielu, nierzadko mylnych, założeniach. Zjawisko to można obserwować zarówno w przypadku świadomych decyzji, jak i tych podejmowanych instynktownie. Wiele zdarzeń w naszym życiu cechuje pewien pierwiastek losowości, mózg jednak nie najlepiej radzi sobie z jej dostrzeganiem – lubi za to doszukiwać się wzorców nawet tam, gdzie próżno ich szukać. Przekonajcie się na własnej skórze, jak to jest, gdy mózg zwodzi na manowce. Dajcie postawić się przed kilkoma modelowymi przykładami, aby na podstawie własnych wyborów dowiedzieć się, jak przechytrzyć powszechne pułapki myślenia!

prowadzenie Robert Sawicki

termin 12.10.2022 | godz. 12:00

czas trwania ok. 90 minut

Na styku – historia elektroniki

Zdobycze elektroniki regularnie rewolucjonizują naszą rzeczywistość. Sensory, płytki stykowe, fotokomórki – dziś już ciężko jest wyobrazić sobie życie bez tych udogodnień. Każdego dnia korzystamy z inteligentnych ekspresów do kawy, odkurzaczy, piekarników oraz wielu innych przedmiotów. Prześledźcie z nami dzieje jednej z najbliższych nam aktualnie dziedzin nauki – elektroniki. Zapraszamy na wykład pełen elektronicznych (i elektryzujących!) ciekawostek, anegdot oraz wspólnych rozważań. Nie skończymy jednak na teoretyzowaniu – uzyskaną wiedzę wcielimy w życie! Zobaczycie, jak wyglądają niewielkie, w pełni funkcjonalne układy na płytkach stykowych lub płytkach PCB oraz odkryjcie naukę, która za nimi stoi.

prowadzenie Mateusz Kraj

termin 23.11.2022 | godz. 12:00

czas trwania ok. 90 minut

Czy agro jest eko? Portret współczesnego rolnictwa

Współczesny rolnik ma więcej wspólnego z nauką, niż mogłoby się wydawać. Nowoczesne gospodarstwa są coraz częściej naszpikowane elektroniką i nierzadko wykorzystują narzędzia biotechnologii do produkcji zdrowszych lub bardziej odpornych na czynniki zewnętrzne plonów. Co znamienne, to również coraz częściej miejsca zrównoważone, prowadzone z poszanowaniem środowiska i naturalnych ekosystemów. Czym jest odpowiedzialne rolnictwo? Jakie funkcje pełni w nim biotechnologia? Czy GMO ma więcej wad, czy zalet? Co odróżnia rolnictwo tradycyjne od ekologicznego? Czy produkcja roślinna to przyszłość? Jak hodowla zwierząt wpływa na klimat? Pytań jest cała masa, na szczęście żadnego z nich nie pozostawimy bez odpowiedzi!

prowadzenie Joanna Woźny

termin 07.12.2022 | godz. 12:00

czas trwania ok. 90 minut

Czy istnieje dieta doskonała?

Każdego roku magazyn informacyjny US News, na podstawie analizy dostępnych danych oraz z pomocą zespołu ekspertów, publikuje ranking najlepszych oraz najgorszych diet świata. Diety cud towarzyszą nam od dziesięcioleci. Obietnica szybkiej utraty masy ciała, specjalny protokół postępowania lub wycinanie całych grup produktów spożywczych z jadłospisu wciąż często wydaje się niektórym bardziej atrakcyjne niż zdrowy tryb życia. Stosowanie radykalnych diet może być nie tylko mało skuteczne w dłuższej perspektywie, lecz przede wszystkim niebezpieczne dla zdrowia. Porozmawiamy o najlepszych, ale też tych najbardziej absurdalnych modelach odżywiania, wspólnie obalimy kilka mitów, a podczas warsztatów, niczym detektywi, przyjrzymy się etykietom produktów spożywczych, aby zdemaskować marketingowe sztuczki producentów żywności.

prowadzenie Ewelina Magdziak

termin 11.01.2023 | godz. 12:00

czas trwania ok. 90 minut