Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę

Rozsmakuj się w zdrowiu – projekt Science Squared

Experyment wraz z 8 europejskimi instytucjami partnerskimi aktywnie włączył się w działania projektu Science Squared! W dniach 14 do 16 października 2016 roku, w przestrzeni miejskiej i w Centrum Experyment pokazaliśmy Wam, jakie twórcze i nowatorskie pomysły badawcze wdraża się w całej Europie i w Polsce dzięki Europejskiej Radzie ds. Badań Naukowych (ERC). Zaprezentowaliśmy najnowsze odkrycia i fascynujące badania dotyczące żywienia.

Za pomocą doświadczeń naukowych, interaktywnych gier, pokazów, spotkań i wykładów pokazaliśmy, nad czym obecnie pracują naukowcy ERC i jak ich badania przekładają się na naszą wiedzę na temat dobrego żywienia. Chcieliśmy pobudzić ciekawość naszych odbiorców i zaangażować ich do działania, aby poznali wartość i ważność dobrego odżywiania dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

14 i 15 października, 10:00-18:00 – stanowisko w Centrum Riviera

Złe nawyki żywieniowe wpływają na nasze samopoczucie i jakość życia. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, ale jak je zmienić? Na naszym stanowisku w Centrum Riviera każdy miał okazję przekonać się, w jaki sposób działa mechanizm głodu i sytości, a także w jaki sposób w naszych organizmach odkłada się tłuszcz. Edukatorzy zaprezentowali mnóstwo angażujących aktywności i warsztatów – między innymi:

  • Za pomocą interaktywnych gier pokazali wszystkim, starszym i młodszym, czym kierować się, aby utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
  • Wspólnie z publicznością sprawdzili na „wirtualnym talerzu”, jak powinien być skomponowany zdrowy posiłek.
  • Każdy z odwiedzających mógł się przekonać, jak może wyglądać 300 kalorii i czy każda ich porcja jest tak samo dla nas dobra.

Ponadto, podczas prezentacji tradycyjnych i nowoczesnych sposobów upraw roślin udowodniliśmy, co kiełki, warzywa i owoce, włączone w naszą dietę, potrafią zrobić dla naszego zdrowia. Opowiadaliśmy naszym gościom o uprawach hydroponicznych. Pozwalaliśmy im także sprawdzić, jak łatwo wyhodować rośliny nawet bez ziemi, a także rozdawaliśmy drobne upominki – nasionka przygotowane do hydroponicznej uprawy. Podczas wszystkich aktywności opowiadaliśmy również o fascynujących projektach dotyczących zdrowia i jedzenia dotowanych przez ERC, dotyczących m.in. badań nad mechanizmem emocjonalnego jedzenia czy wpływu diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka chorób krążenia. Naszym działaniom w tych dniach towarzyszyło podróżujące po Europie mobilne stanowisko informacyjne o projektach ERC. Nasi goście mieli okazję obejrzeć na nim wywiady z naukowcami i relacje z najnowszych, najważniejszych i uznanych badań poszerzających naszą wiedzę o żywieniu i zdrowiu.

16 października, Centrum Nauki Experyment, 10:00-18:00

Podczas całodniowego wydarzenia, dzięki ERC i projektowi Science Squared, zabraliśmy naszych gości w podróż do świata nauki i najnowszych badań, które sprawiają, że więcej wiemy o tym, co, jak i dlaczego jemy.
Przygotowaliśmy interaktywne warsztaty dla każdego:

  • „Tajemnicze E – czy na pewno wiesz, co jesz?” – podczas spotkania tłumaczyliśmy, czym są popularne „E”, czy wszystkie są dla nas szkodliwe i czy wszystkie uzyskuje się drogą przemysłową
  • „Konserwacja bez konserwantów – jak bezpiecznie przechowywać żywność?” – warsztaty skupiły się na zagadnieniu znanym od wieków – czyli jak sprawić, aby jedzenie zakonserwować na jak najdłuższy czas? Podeszliśmy do sprawy naukowo – od przyczyny psucia się żywności, aż po najlepsze metody jej konserwowania. Uczestnicy dowiedzieli się, jakie bakterie nam sprzyjają w tym procesie i co zmienia się w wartościach odżywczych produktów zakonserwowanych, a także  przeprowadzili szereg angażujących doświadczeń.
  • „Badanie jakości wody i gleby” – każdy z uczestników miał okazję dowiedzieć się, co ma wpływ na jakość wody i gleby, i mógł zbadać, podczas szeregu eksperymentów, najważniejsze ich parametry.

Aktywności przed wejściem do Centrum: interaktywne gry i angażujące aktywności na temat zdrowej diety.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 15:00

Profesor Ryszard Horodecki z Instytutu Fizyki Teoretycznej i Astrofizyki Uniwersytetu Gdańskiego, dyrektor Krajowego Centrum Informatyki Kwantowej UG, który otrzymał prestiżowy Advanced Grant przyznawany doświadczonym badaczom przez European Research Council w programie „Ideas” na dalsze badania w dziedzinie informatyki kwantowej. Prof. Horodecki zaprezentował wykład pt. „W kwantowym labiryncie – droga do ERC”.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 16:00
Dr hab. Ewelina Knapska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, która w ramach ERC Starting Grant bada, jak ciało migdałowate kontroluje pozytywne i negatywne emocje przekazywane społecznie. Dr Knapska opowiedziała nie tylko o swoich dotychczasowych badaniach, lecz również o tym, jak rozwinie się jej projekt dzięki finansowaniu ERC. Europejska Rada ds. Badań Naukowych (European Research Council – ERC) wspiera twórcze i nowatorskie pomysły badawcze we wszystkich dziedzinach wiedzy. Misją ERC jest zapewnienie najwyższej jakości badań w Europie poprzez konkurencyjne finansowanie  pionierskich badań oraz wsparcie pracy naukowców. Popularyzacja i poszerzenie wiedzy na europejską skalę o tychże badaniach, podkreślając jednocześnie  naukowe osiągnięcia oraz sukcesy ich twórców to nadrzędny cel 3,5 letniego projektu Science Squared, do którego przyłączyło się Centrum Nauki Experyment.

Projekt otrzymał dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach programu „Horyzont 2020” (umowa grantowa nr 672302).

oficjalna strona projektu www.sciencesquared.eu