Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Archiwalne

SCIENCE CAFE. Nasz niesamowity zmysł smaku

Smak to jeden z naszych najważniejszych zmysłów. Dzięki niemu możemy ocenić jakość pokarmu, delektować się smakiem potraw i, co za tym idzie, cieszyć się życiem! Jednak dlaczego w niektórych zakątkach świata spożywa się produkty, które w innych uchodzą za dziwactwo i okropność? Czym tak naprawdę jest smak i jak go wykrywamy? O tym porozmawiamy podczas najbliższego SCIENCE CAFE. Spotkanie z prof. Danielle Reed odbędzie się 29 maja o godzinie 16:00.

Grafika do Science Cafe. Nasz niesamowity zmysł smaku

Pytanie, co ludziom smakuje, a co nie, jest przedmiotem nieustannych dociekań. Prof. Danielle Reed z Monell Chemical Center w Filadelfii (USA) poświęciła temu zagadnieniu swoją karierę naukową. Podczas wykładu dowiemy się, jak język i nos współdziałają ze sobą kreując smak? Dlaczego ludzie lubią słodycze? Dowiemy się, czy wszyscy czujemy te same smaki, a nawet przetestujemy własne poczucie smaku!

Uwaga! Wykład zostanie przeprowadzony w języku angielskim, z polskim tłumaczeniem symultanicznym.

Prof. Danielle Reed jest ekspertką w dziedzinie biologii zmysłu smaku i zapachu oraz międzyosobniczych różnic w percepcji smakowej i węchowej. Prof. Reed jest zastępcą dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii w USA, ośrodka, który jest światowym liderem w badaniach chemosensorycznych. Prelegentka jest również członkinią zespołu kierowniczego Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR), które łączy osoby na całym świecie prowadzące badania nad powiązaniami między chorobami układu oddechowego (np. COVID-19) i ich wpływem na zapach i smak.

termin 29.05.2022 | godz. 16:00

wiek 18+

bilety 20 zł | 10 zł z Kartą Gdynia Senior plus