ZDALNY EXPERYMENT – odc. 7. Kwasy i antocyjany | Centrum Nauki Experyment

21

05
WARSZTATY RODZINNE Eko-logicznie. Powietrze

22

05
Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej w Experymencie

28

05
WARSZTATY RODZINNE. Experymenty po pachy
pokaż kalendarz

ZDALNY EXPERYMENT – odc. 7. Kwasy i antocyjany

Już siódmy odcinek cyklu #zdalnyexperyment! Nie mamy zamiaru się zatrzymywać! Tym razem w świat chemii zabierze Was Angelika, która opowie trochę o antocyjnach, kwasie mlekowym i kwasie salicylowym! Zapraszamy!

 

  • Kwas salicylowy występuje naturalnie w postaci białego proszku. Po raz pierwszy został wyodrębniony z kory wierzby. W medycynie używa się go m.in. jako środka do dezynfekcji.
  • Kwas salicylowy wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Ponadto działa antyseptycznie i złuszczająco. Kwas salicylowy najczęściej występuje w preparatach wykorzystywanych w leczeniu odcisków, brodawek, opryszczki, stanów grzybiczych oraz stanów zapalnych.
  • Kwas mlekowy znamy z dokuczliwego bólu mięśni, odczuwanego po intensywnym wysiłku. TA substancja wykorzystywana jest też w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów czy serów.
  • Jak wykazały badania, ważnym wabikiem dla samic komarów jest kwas mlekowy, którego obecność jest znacznie bardziej charakterystyczna dla ludzi, niż dla innych zwierząt.

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge