ZDALNY EXPERYMENT – odc. 7. Kwasy i antocyjany
Już siódmy odcinek cyklu #zdalnyexperyment! Nie mamy zamiaru się zatrzymywać! Tym razem w świat chemii zabierze Was Angelika, która opowie trochę o antocyjnach, kwasie mlekowym i kwasie salicylowym! Zapraszamy!
- Kwas salicylowy występuje naturalnie w postaci białego proszku. Po raz pierwszy został wyodrębniony z kory wierzby. W medycynie używa się go m.in. jako środka do dezynfekcji.
- Kwas salicylowy wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Ponadto działa antyseptycznie i złuszczająco. Kwas salicylowy najczęściej występuje w preparatach wykorzystywanych w leczeniu odcisków, brodawek, opryszczki, stanów grzybiczych oraz stanów zapalnych.
- Kwas mlekowy znamy z dokuczliwego bólu mięśni, odczuwanego po intensywnym wysiłku. TA substancja wykorzystywana jest też w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów czy serów.
- Jak wykazały badania, ważnym wabikiem dla samic komarów jest kwas mlekowy, którego obecność jest znacznie bardziej charakterystyczna dla ludzi, niż dla innych zwierząt.