Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę

ZDALNY EXPERYMENT – odc. 7. Kwasy i antocyjany

Już siódmy odcinek cyklu #zdalnyexperyment! Nie mamy zamiaru się zatrzymywać! Tym razem w świat chemii zabierze Was Angelika, która opowie trochę o antocyjnach, kwasie mlekowym i kwasie salicylowym! Zapraszamy!

 

  • Kwas salicylowy występuje naturalnie w postaci białego proszku. Po raz pierwszy został wyodrębniony z kory wierzby. W medycynie używa się go m.in. jako środka do dezynfekcji.
  • Kwas salicylowy wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Ponadto działa antyseptycznie i złuszczająco. Kwas salicylowy najczęściej występuje w preparatach wykorzystywanych w leczeniu odcisków, brodawek, opryszczki, stanów grzybiczych oraz stanów zapalnych.
  • Kwas mlekowy znamy z dokuczliwego bólu mięśni, odczuwanego po intensywnym wysiłku. TA substancja wykorzystywana jest też w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów czy serów.
  • Jak wykazały badania, ważnym wabikiem dla samic komarów jest kwas mlekowy, którego obecność jest znacznie bardziej charakterystyczna dla ludzi, niż dla innych zwierząt.