Laboratoryjnie wpadki a przełomowe odkrycia | Centrum Nauki Experyment

02

07
WARSZTATY RODZINNE. Eksperymenty po drugiej stronie lustra 3+

02

07
WARSZTATY RODZINNE. Eksperymenty po drugiej stronie lustra 6+

09

07
Ghost Diving - poznaj nurka
pokaż kalendarz

Laboratoryjnie wpadki a przełomowe odkrycia

W Experymencie, w naszych salach laboratoryjnych dbamy o ciekawy program, dobrą zabawę i bezpieczeństwo. I choć obecnie niemal w każdej pracowni naukowej zasady BHP to podstawa, historia, szczególnie ta starsza, zna przypadki, gdy sprzęt laboratoryjny, odczynniki chemiczne i nietrzymanie się procedur (lub ich brak) potrafiły płatać figle! Co ciekawe, takie niespodziewane wpadki często doprowadzały do przełomowych odkryć i nowatorskich wynalazków. Poznajcie kilku odkrywców, którzy przekuli przypadek w ogromny sukces!

Zdjęcie popękanej szyby

Narodziny mikrofalówki, czyli Percy Spencer i wybuchające jajko

Percy Spencer był amerykańskim inżynierem zajmującym się budowaniem radarów. Pewnego dnia, podczas pracy nad magnetronem (który jest źródłem fal mikrofalowych), spotkał go niespodziewany wypadek. Batonik, który schował wcześniej do kieszeni, zaczął się rozpuszczać! Poszedł tym śladem, eksperymentując między innymi z ziarnami kukurydzy, otrzymał popcorn. W kolejnym doświadczeniu w metalowym czajniku umieścił jajko, a nad tym wszystkim postawił magnetron. W rezultacie jajko eksplodowało prosto w twarz jednego z jego współpracowników. Tak właśnie rozpoczęła swoją historię, dobrze dziś nam znana, mikrofalówka!

Ciekawostka: pierwsza mikrofalówka o nazwie Radarge miała wysokość 1,5 metra i ważyła 300 kg.

Od niezdarności w laboratorium do bezpiecznych szyb samochodowych

Podczas pracy w laboratorium badacze czasem narażeni są na wypadki i niespodziewane reakcje. Historia pokazuje, że wiele z nich doprowadziło do przypadkowych odkryć i ważnych wynalazków. Francuski chemik Édouard Bénédictus, pewnego dnia w laboratorium stłukł kolbę, w której wcześniej prowadzone były doświadczenia z azotanem celulozy. Okazało się, że kolba wcale nie rozpadła się na kawałki, a jedynie pokryła siateczką pęknięć. Kilka dni później badacz przeczytał w gazecie o wypadku samochodowym, w którym obrażenia powstały na skutek ostrych kawałków szkła. Pamiętając o swoim spostrzeżeniu, opracował projekt szyby laminowanej, która podczas wypadku chroni pasażerów przed atakiem morderczych, latających kawałków szkła.

Nieumyte ręce i pierwszy słodzik

W drugiej połowie XIX prowadzone były bardzo intensywne badania nad substancjami obecnymi w ropie naftowej i węglu. Jednym z surowców używanych do badań była smoła pogazowa (produkt procesu zagazowywania węgla, czyli silnego ogrzewania węgla bez dostępu powietrza). Jednym z badaczy był Constantin Fahlberg, pracujący w laboratorium Iry Remsena. Któregoś wieczora, po dniu spędzonym w laboratorium, zauważył, że jego ręce są słodkie. Pracował wtedy z sulfimidem o-benzoesowym. Idąc za ciosem, opatentował ten związek pod nazwą sacharyna. Wprowadził on na rynek pierwszy słodzik, zbijając przy tym fortunę. Jeśli zajrzycie do polskich książek kucharskich z czasów I wojny światowej, to znajdziecie liczne przepisy, w których występuje właśnie sacharyna. A to wszystko przez brudne ręce!

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge