22

05
Dzień Bioróżnorodności 2024 w Experymencie

24

05
Warsztaty dla dorosłych. Chemia zapachów

25

05
WARSZTATY RODZINNE. Wielowymiarowa przygoda
pokaż kalendarz

Lody w służbie nauki!

Czy jedzenie lodów może pomóc w leczeniu raka?

Wcześniej przybliżyliśmy Wam tegorocznych laureatów IgNobli – nagród, które przyznawane są za badania potencjalnie dziwaczne, ale w rzeczywistości – niosące za sobą ogromną wartość naukową. Rewelacyjnym przykładem tego typu projektu jest zwycięska analiza przygotowana przez zespół naukowców z Polski, którzy wygrali IgNobla w dziedzinie medycyny.

Autorzy tych badań – uczeni z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – analizowali wykorzystanie lodów śmietankowych i wodnych w pomocniczej terapii pacjentów onkologicznych. Czytając coś takiego najpierw macie wrażenie, że to jakiś absurd. Ale w chwilę potem, gdy zapoznacie się z dokładnym przebiegiem badań, odkryjecie ich ogromną wartość.

Otóż, u pacjentów, którzy leczeni są chemioterapeutycznie może rozwijać się zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, które prowadzi do dyskomfortu, utrudnia przyjmowanie pokarmów i wiąże się z obniżeniem jakości życia. Przypadłości tej można w dużej mierze zapobiegać, dodając do protokołu terapeutycznego sesje krioterapii miejscowej. W klasycznej postaci polegają one na tym, że pacjenci trzymają w jamie ustnej kostki lodu. Niestety, większość leczonych, a zwłaszcza dzieci, niechętnie korzysta z tej pomocy, ponieważ zwykłe kostki lodu nie są smaczne i – jak podają autorzy badań – wydają się pacjentom za zimne, przez co doświadczają oni nieprzyjemnych doznań.

Zespół naukowców z WUM postanowił zmodyfikować metodę krioterapii i zamiast typowych kostek lodu, podawać pacjentom lodowe desery. Ponieważ jednak medycyna – aby była uznana za skuteczną – musi mieć udowodnione działanie, poddali swoje praktyki bardzo skrupulatnym testom.

Okazało się, że zarówno śmietankowe, jak i wodne lody spożywane przez pacjentów istotnie redukowały objawy zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, przynosząc tym samym ulgę leczonym, a do tego – dodając do ich życia dozę przyjemności. Gratulujemy polskiemu zespołowi bardzo serdecznie!

Wyniki powyższych badań opublikowano w czasopiśmie „Scientific Reports”: Jasiński, M., Maciejewska, M., Brodziak, A. et al. Ice-cream used as cryotherapy during high-dose melphalan conditioning reduces oral mucositis after autologous hematopoietic stem cell transplantation. Sci Rep 11, 22507 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-02002-x

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge