Kilka ciekawostek o czekoladzie | Centrum Nauki Experyment

21

05
WARSZTATY RODZINNE Eko-logicznie. Powietrze

22

05
Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej w Experymencie

28

05
WARSZTATY RODZINNE. Experymenty po pachy
pokaż kalendarz

Kilka ciekawostek o czekoladzie

Czekolada to pyszna i… bardzo interesująca przekąska. Dlatego mamy dla Was kilka ciekawostek o tej przepysznej słodkości! Zapraszamy!

Trzy zdjęcia kakaowca.

⛵ Kakao trafiło do Europy dzięki odkryciom geograficznym słynnych żeglarzy. Odkrycie Ameryki kojarzymy przede wszystkim z Kolumbem. Nieobrobione ziarno kakaowca okazało się jednak niesmaczne. Dopiero później inny żeglarz, Hernán Cortés, otrzymał recepturę na napój od lokalnych plemion i przywiózł ów przysmak do Europy.

? Czy czekolada to tylko „puste kalorie”? Tabliczka czekolady o masie 100 g zawiera ponad 500 kcal. Jej skład to nie tylko węglowodany, choć i te są w pewnej ilości potrzebne jako źródło energii, ale także magnez (ważny chociażby dla układu nerwowego), żelazo (potrzebne np. do produkcji czerwonych krwinek) czy witamina B3. Masło kakaowe jest także stosowane do produkcji kosmetyków. Czekolada to także spora dawka endorfin. Po tej słodkiej przekąsce poprawia się nam nastrój i czujemy przypływ naturalnej energii.

? Napój z ziaren kakaowca był składnikiem diety dawnych wojowników. Jednym z ludów, które wykorzystywały odżywcze wartości ziaren kakaowca, byli Aztekowie. Wojownicy przed walką posilali się napojem na bazie kakao

? Początkowo czekolada była podawana jako napój, dziś często podjadamy ją w formie tabliczek. Jeden z etapów podczas wytwarzania czekolady, jaką znamy obecnie, to konszowanie. Polega na mieszaniu masy czekoladowej w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbywamy się m.in. kwaskowego posmaku oraz odparowywany jest nadmiar wody.

? Składnikiem, który łączy wszystkie rodzaje czekolady (np. gorzką, mleczną czy białą) jest tłuszcz kakaowy. W ziarnach kakaowca, które są większe od ludzkiej dłoni (zobaczcie na zdjęciach na dole, jak wyglądają!), stanowi on połowę zawartości! Skoro jednak ten tłuszcz znajduje się w każdym rodzaju czekolady, to dlaczego część z nich jest biała, a część ciemna? Za ciemniejszy kolor odpowiedzialna jest miazga kakaowa, której nie ma w białej czekoladzie.

? Czekolady gorzkie różnią się od pozostałych brakiem zawartości mleka (obecnego w czekoladach mlecznych i białych) oraz szczególnie wysoką zawartością kakao, nawet do 90%. I to właśnie czekolada gorzka jest najzdrowsza spośród wszystkich rodzajów tej przekąski. Jest w niej najwięcej magnezu, błonnika i antyoksydantów, a najmniej cukru, który, zwłaszcza w nadmiarze, nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Jeśli więc lubicie jeść dużo czekolady, to wybierajcie taką, która ma w sobie jak najwięcej kakao!

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge