Czy istnieje wegańskie jajko? | Centrum Nauki Experyment

21

05
WARSZTATY RODZINNE Eko-logicznie. Powietrze

22

05
Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej w Experymencie

28

05
WARSZTATY RODZINNE. Experymenty po pachy
pokaż kalendarz

Czy istnieje wegańskie jajko?

Jajka są produktem niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przecież nie korzystamy z nich tak chętnie i często tylko dlatego! Są również po prostu smaczne, a z technologicznego punktu widzenia niejednokrotnie służą jako spoiwo np. przy produkcji ciast lub kotletów.

Grafika do tekstu Czy istnieje wegańskie jajko?

Co jeśli jednak decydujemy się na dietę wegańską, a musimy czymś „skleić” nasze kulinarne dzieła? Lub gdy tęsknimy za smakiem jajecznicy? Okazuje się, że w zależności od tego, czego szukamy, opcji na „wegańskie jajko” jest całkiem sporo!

W wypiekach najlepiej sprawdzi się papka z siemienia lnianego lub nasion chia. Jedno jajko możemy zastąpić łyżką mielonego siemienia/nasion chia namoczonych w trzech łyżkach wody. Napęczniała papka przypomina w konsystencji białko jaja kurzego, co z technologicznego punktu widzenia pozwala na uzyskanie idealnych wegańskich wypieków! Podobną funkcję spełni rozgnieciony banan lub puree z jabłka.

Dobrze, ale co jeśli weganin zechce zjeść bezę, zapytacie – przecież nie ubijemy piany z banana! Otóż i tutaj weganie nie pozostają bez wyjścia. Z pomocą przychodzi aquafaba. Za tą enigmatyczną nazwą kryje się zwyczajna woda po gotowaniu strączków, najczęściej ciecierzycy. Dzięki zawartości skrobi, gum roślinnych i protein pieni się podczas ubijania, a zawarte w niej emulgatory umożliwiają przygotowanie wegańskiego majonezu i zagęszczanie sosów.

Przy pomocy wegańskich zamienników jesteśmy więc w stanie zapewnić daniom i wypiekom spoistość, mogą je one również emulgować i zagęszczać. Lecz co ze smakiem? Tego na pewno nie da się podrobić, prawda?

Okazuje się, że i tutaj weganie nie są zostawieni na pastwę losu. Niezwykle popularnym składnikiem tzw. past bezjajecznych lub tofucznicy („jajecznica” na bazie tofu) jest tzw. sól Kala Namak, inaczej – czarna sól. Ze względu na wysoką zawartość związków siarki idealnie imituje ona smak jajka w potrawach. Żółtego koloru wegańskiej tofucznicy nadaje bogata w przeciwutleniacze kurkuma.

Jeśli nie wierzycie, spróbujcie sami – trudność w odróżnieniu pasty jajecznej od bezjajecznej może być sporym zaskoczeniem!

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge