W maju zabierzemy Was na dwa warsztaty terenowe! Podczas pierwszego z nich, odbywającego się w gdyńskim Parku Kolibki, Waszą przewodniczką po świecie przyrody będzie Kasia Banaś z projektu Sianko. W czasie wędrówki zbierzecie i poznacie dzikie, sezonowe rośliny jadalne, a także wspólnie przygotujecie z nich niebanalne przekąski. Startujemy 24 maja o godzinie 11:00.
Sprawdźcie z nami, czy dzikie rośliny mogą być przyszłością naszej kuchni! Podczas spotkania weźmiemy pod lupę temat dzikiej kuchni – lokalnej, sezonowej i zaskakująco różnorodnej. Wyruszymy na terenową mikro-wyprawę tropem sezonowych roślin jadalnych. Poznacie ich smak i właściwości w praktyce, przygotowując z nich proste przekąski. Warsztaty zakończymy wspólną degustacją i rozmową o tym, jak dzika kuchnia może wspierać bardziej zrównoważony styl życia – smaczny, świadomy i bliższy naturze.
podczas warsztatów z Kasią Banaś m.in.
- poznacie sposoby na kuchenne eksperymentowanie z dzikimi roślinami
- dowiecie się, jak bezpiecznie zbierać i przygotowywać dziko rosnące rośliny i dlaczego warto włączyć je do swojej diety
- zainspirujecie się do odkrywania natury rosnącej dookoła nas
prowadzenie Kasia Banaś od 5 lat organizuje spacery i warsztaty poświęcone dzikim roślinom jadalnym od Chyloni po Orunię. Zawsze stawia na wspólne odkrywanie dzikiej przyrody w mieście i inspiruje do nawiązywania z nią bliższej relacji. Prowadziła zajęcia z przedszkolakami, seniorami, organizacjami pozarządowymi, podczas wydarzeń miejskich, a także dla prywatnych firm. Doświadczenie zdobyte podczas prowadzenia setek spotkań sprawia, że Kasia potrafi zadbać o każdą grupę uczestników, wrażliwie reagując na jej dynamikę i tworząc unikalną atmosferę sprzyjającą nauce i wspólnemu odkrywaniu natury.
wiek 18+
termin 24.05.2025 | godz. 11:00
czas trwania ok. 2,5 godziny
bilety bezpłatne zapisy na evenea.pl
miejsce Park Kolibki w Orłowie
Regulamin warsztatów terenowych [pdf]
Klauzula RODO – załącznik nr 1 do regulaminu [pdf]
Reklamacje – załącznik nr 2 do regulaminu [pdf]
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu „Interaktywna wystawa FOOD 2030”.