Owady – jednych przerażają, innych fascynują. Jedno jest pewne – są niezbędnym elementem wszystkich ekosystemów, a już w środę, 22 maja poznacie je bliżej podczas Dnia Bioróżnorodności w Centrum Nauki Experyment. W trakcie warsztatów oraz dwóch wykładów poznacie fascynujące fakty dotyczące tych wyjątkowych organizmów oraz sprawdzicie, w jaki sposób przemysł techniczny i spożywczy czerpią z ich obecności.
Dlaczego jedne owady nazywane są „pracusiami”, a inne otrzymały niechlubny tytuł „robali”? Dzień Bioróżnorodności to idealna okazja, aby poznać najciekawsze i najważniejsze insekty naszego świata oraz zrozumieć ich ogromny wpływ na środowisko. Dowiecie się między innymi, w jaki sposób otrzymuje się jedwab oraz na czym polega produkcja oparta na pajęczej nici. Wspólnie poruszymy także jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów ostatnich lat, czyli wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym.
Od 10:00 do 15:00 w ramach otwartych warsztatów, odbywających się w przestrzeniach naszych wystaw, poznacie bliżej rolę zapylaczy oraz sprawdzicie, co warunkuje ich wyjątkowe zachowanie. Dowiecie się również, w jaki sposób możemy je wspierać, budując np. specjalne domki dla owadów. Sprawdzicie też, czym są i za co odpowiadają tajemnicze detrytusofagi.
Dodatkowo podczas warsztatów będziecie mieli okazję zapoznać się z żywymi okazami owadów oraz zbadać pod mikroskopem najmniejsze insekty.
12:00 wykład – Owady wokół nas, jak ich „ciężka praca” kształtuje środowisko, prowadząca Katarzyna Borzym
14:00 wykład – Substancje, tkaniny, a nawet pokarm!? Do czego od niedawna wykorzystujemy owady, prowadząca Beata Bieszczad
10:00-15:00 otwarte warsztaty – Inżynierowie środowiska, czyli jak owady wpływają na świat dookoła nas, prowadzący Cecil Barabasz z Studenckiego Koła Naukowego Entomologii
wiek dla każdego
termin 22.05.2024 | godz. 10:00-15:00
miejsce wystawy CNE
bilety w cenie wstępu na wystawy