Nowa czasowa wystawa w Centrum Nauki Experyment
Początek roku 2025 będzie bardzo interesujący w Centrum Nauki Experyment. Trwają przygotowania do wystawy pn. Food 2030, której organizatorem jest europejskie stowarzyszenie centrów nauki, muzeów instytucji zajmujących się upowszechnianiem nauki – Ecsite, zrzeszające ponad 320 organizacji. Gdyńskie centrum nauki od wielu lat jest aktywnym jego członkiem, uczestniczy w działaniach i korzysta szeroko z międzynarodowych doświadczeń i wymiany wiedzy.
Wystawa Food 2030 będzie dostępna dla odwiedzających Experyment od lutego do maja 2025 roku. Jest wynikiem działań międzynarodowej sieci Ecsite w projekcie CLEVERFOOD, który ma na celu zmobilizowanie społeczeństwa europejskiego, w tym dzieci i młodzież, rolników, przedsiębiorców, inwestorów, naukowców, pedagogów, decydentów w działania mające przekształcić europejski system żywnościowy w bardziej zrównoważony, odporny na globalne kryzysy i oparty w głównej mierze na diecie roślinnej.
Wystawa podzielona na cztery tematyczne sekcje, opowiada o jedzeniu i jego fundamentalnej roli w naszym życiu, uwydatnia wpływ tego, co jemy na nasze zdrowie i otaczające nas środowisko i ukazuje, czym są i jak działają systemy żywnościowe, przybliżając tym samym aspekty dotyczące sposobu produkcji, lokalności upraw i żywności czy masowego jej przetwarzania. Ekspozycja podkreśla również role konkretnych organizacji (narracyjnie na wystawie określonych jako buntowników żywnościowych), które każdego dnia pracują na rzecz bardziej sprawiedliwych, zdrowszych i zrównoważonych procesów związanych z systemami żywnościowymi.
Experyment ubiegał się o możliwość zorganizowania wystawy Food 2030 jako jeden z wielu ośrodków. Gdynia została wybrana spomiędzy innych lokalizacji – centrów nauki, które aplikowały w ramach ogłoszonego przez Ecsite konkursu. Centrum Nauki Experyment będzie gospodarzem wystawy podczas prezydencji Polski w Radzie Europy.
– Możliwość pokazania tej wystawy w Centrum Nauki w Gdyni to ogromne wyróżnienie. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju, świadomej i odpowiedzialnej gospodarki, zdrowia obywateli to ważne cele naszego miasta, dlatego bardzo cieszy nas możliwość zaprezentowania tej aktualnej i potrzebnej ekspozycji gościom gdyńskiego centrum nauki – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydentka do spraw gospodarki. – Jestem przekonana, że eksponaty, które w sposób atrakcyjny i interaktywny mówią o świadomych i zrównoważonych wyborach żywieniowych, promują lokalne produkty i producentów dobrej żywności oraz komunikują konsekwencje naszych codziennych nawyków i wyborów, spotkają się z dużym zainteresowaniem mieszkańców oraz turystów odwiedzających Gdynię. Będą również kolejnym przydatnym narzędziem w rozbudowanej ofercie edukacyjnej Experymentu.
– Ecsite doceniło w konkursie nie tylko nasze możliwości ekspozycyjne, ale przede wszystkim doświadczenie oraz jakość programu edukacyjnego, który będzie towarzyszyć wystawie. Zaowocowały nasze żywe relacje i dobra współpraca ze środowiskiem naukowym. Ocena wniosku była bardzo wysoka także ze względu na wieloletnie działania edukacyjne Experymentu w zakresie edukacji proklimatycznej i środowiskowej, na temat wagi zachowania różnorodności biologicznej, czy wspierającej zrównoważony rozwój także w zakresie systemu żywieniowego – mówi Alicja Harackiewicz, dyrektorka Experymentu. – Cieszę się także, iż będziemy mieli okazję współpracować z centrum nauki – Pawilon Wiedzy z Lizbony– będącym częścią portugalskiej sieci Ciência Viva, które odpowiada za wykonanie wystawy. To jedna z bardziej aktywnych i wpływowych sieci centrów nauki w Europie. Ma imponujące efekty naukowe i edukacyjne na terenie Portugalii, a także w skali międzynarodowej. Jest jednym z liderów naszej branży – dodaje Harackiewicz.
Wystawie towarzyszyć będzie bardzo interesujący program edukacyjny, skierowany do różnych grup społecznych i wiekowych. Zaplanowane są m.in. specjalne warsztaty feryjne oraz angażujące formaty popularyzatorskie dla młodzieży i dorosłych, przygotowane we współpracy z uczelniami z regionu, naukowcami, popularyzatorami nauki i organizacjami społecznymi, działającymi na rzecz edukacji żywieniowej.