15

12
WARSZTATY RODZINNE. Świąteczna podróż tropem Mikołaja

20

12
Warsztaty dla dorosłych. Coraz bliżej święta!

08

01
CIEKAWI ŚWIATA. Semestr zimowy 2024/2025
pokaż kalendarz

Rozsmakuj się w zdrowiu – projekt Science Squared

Experyment wraz z 8 europejskimi instytucjami partnerskimi aktywnie włączył się w działania projektu Science Squared! W dniach 14 do 16 października 2016 roku, w przestrzeni miejskiej i w Centrum Experyment pokazaliśmy Wam, jakie twórcze i nowatorskie pomysły badawcze wdraża się w całej Europie i w Polsce dzięki Europejskiej Radzie ds. Badań Naukowych (ERC). Zaprezentowaliśmy najnowsze odkrycia i fascynujące badania dotyczące żywienia.

Za pomocą doświadczeń naukowych, interaktywnych gier, pokazów, spotkań i wykładów pokazaliśmy, nad czym obecnie pracują naukowcy ERC i jak ich badania przekładają się na naszą wiedzę na temat dobrego żywienia. Chcieliśmy pobudzić ciekawość naszych odbiorców i zaangażować ich do działania, aby poznali wartość i ważność dobrego odżywiania dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

14 i 15 października, 10:00-18:00 – stanowisko w Centrum Riviera

Złe nawyki żywieniowe wpływają na nasze samopoczucie i jakość życia. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, ale jak je zmienić? Na naszym stanowisku w Centrum Riviera każdy miał okazję przekonać się, w jaki sposób działa mechanizm głodu i sytości, a także w jaki sposób w naszych organizmach odkłada się tłuszcz. Edukatorzy zaprezentowali mnóstwo angażujących aktywności i warsztatów – między innymi:

  • Za pomocą interaktywnych gier pokazali wszystkim, starszym i młodszym, czym kierować się, aby utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
  • Wspólnie z publicznością sprawdzili na „wirtualnym talerzu”, jak powinien być skomponowany zdrowy posiłek.
  • Każdy z odwiedzających mógł się przekonać, jak może wyglądać 300 kalorii i czy każda ich porcja jest tak samo dla nas dobra.

Ponadto, podczas prezentacji tradycyjnych i nowoczesnych sposobów upraw roślin udowodniliśmy, co kiełki, warzywa i owoce, włączone w naszą dietę, potrafią zrobić dla naszego zdrowia. Opowiadaliśmy naszym gościom o uprawach hydroponicznych. Pozwalaliśmy im także sprawdzić, jak łatwo wyhodować rośliny nawet bez ziemi, a także rozdawaliśmy drobne upominki – nasionka przygotowane do hydroponicznej uprawy. Podczas wszystkich aktywności opowiadaliśmy również o fascynujących projektach dotyczących zdrowia i jedzenia dotowanych przez ERC, dotyczących m.in. badań nad mechanizmem emocjonalnego jedzenia czy wpływu diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka chorób krążenia. Naszym działaniom w tych dniach towarzyszyło podróżujące po Europie mobilne stanowisko informacyjne o projektach ERC. Nasi goście mieli okazję obejrzeć na nim wywiady z naukowcami i relacje z najnowszych, najważniejszych i uznanych badań poszerzających naszą wiedzę o żywieniu i zdrowiu.

16 października, Centrum Nauki Experyment, 10:00-18:00

Podczas całodniowego wydarzenia, dzięki ERC i projektowi Science Squared, zabraliśmy naszych gości w podróż do świata nauki i najnowszych badań, które sprawiają, że więcej wiemy o tym, co, jak i dlaczego jemy.
Przygotowaliśmy interaktywne warsztaty dla każdego:

  • „Tajemnicze E – czy na pewno wiesz, co jesz?” – podczas spotkania tłumaczyliśmy, czym są popularne „E”, czy wszystkie są dla nas szkodliwe i czy wszystkie uzyskuje się drogą przemysłową
  • „Konserwacja bez konserwantów – jak bezpiecznie przechowywać żywność?” – warsztaty skupiły się na zagadnieniu znanym od wieków – czyli jak sprawić, aby jedzenie zakonserwować na jak najdłuższy czas? Podeszliśmy do sprawy naukowo – od przyczyny psucia się żywności, aż po najlepsze metody jej konserwowania. Uczestnicy dowiedzieli się, jakie bakterie nam sprzyjają w tym procesie i co zmienia się w wartościach odżywczych produktów zakonserwowanych, a także  przeprowadzili szereg angażujących doświadczeń.
  • „Badanie jakości wody i gleby” – każdy z uczestników miał okazję dowiedzieć się, co ma wpływ na jakość wody i gleby, i mógł zbadać, podczas szeregu eksperymentów, najważniejsze ich parametry.

Aktywności przed wejściem do Centrum: interaktywne gry i angażujące aktywności na temat zdrowej diety.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 15:00

Profesor Ryszard Horodecki z Instytutu Fizyki Teoretycznej i Astrofizyki Uniwersytetu Gdańskiego, dyrektor Krajowego Centrum Informatyki Kwantowej UG, który otrzymał prestiżowy Advanced Grant przyznawany doświadczonym badaczom przez European Research Council w programie „Ideas” na dalsze badania w dziedzinie informatyki kwantowej. Prof. Horodecki zaprezentował wykład pt. „W kwantowym labiryncie – droga do ERC”.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 16:00
Dr hab. Ewelina Knapska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, która w ramach ERC Starting Grant bada, jak ciało migdałowate kontroluje pozytywne i negatywne emocje przekazywane społecznie. Dr Knapska opowiedziała nie tylko o swoich dotychczasowych badaniach, lecz również o tym, jak rozwinie się jej projekt dzięki finansowaniu ERC. Europejska Rada ds. Badań Naukowych (European Research Council – ERC) wspiera twórcze i nowatorskie pomysły badawcze we wszystkich dziedzinach wiedzy. Misją ERC jest zapewnienie najwyższej jakości badań w Europie poprzez konkurencyjne finansowanie  pionierskich badań oraz wsparcie pracy naukowców. Popularyzacja i poszerzenie wiedzy na europejską skalę o tychże badaniach, podkreślając jednocześnie  naukowe osiągnięcia oraz sukcesy ich twórców to nadrzędny cel 3,5 letniego projektu Science Squared, do którego przyłączyło się Centrum Nauki Experyment.

Projekt otrzymał dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach programu „Horyzont 2020” (umowa grantowa nr 672302).

oficjalna strona projektu www.sciencesquared.eu

 

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge