15

12
WARSZTATY RODZINNE. Świąteczna podróż tropem Mikołaja

20

12
Warsztaty dla dorosłych. Coraz bliżej święta!

08

01
CIEKAWI ŚWIATA. Semestr zimowy 2024/2025
pokaż kalendarz

ZDALNY EXPERYMENT – odc. 19. Reakcje termiczne

Wypoczęci i najedzeni po świętach? Zmieścicie jeszcze sporą porcję wiedzy? To zapraszamy na #zdalnyexperyment! Dziś na tapet bierzemy ciepło i pokazujemy, jak po zmieszaniu ze sobą powszechnych substancji, zmienia się temperatura wewnątrz naczynia! Zobaczymy błyskawiczne zamarzanie i nagrzewanie się, a to wszystko w temperaturze pokojowej! Zapraszamy!

 

  • Termometr rtęciowy wynalazł Daniel Gabriel Fahrenheit, który urodził się w… Gdańsku, 24 maja 1686. Jego dom rodzinny znajduje się przy ulicy Ogarnej 95. Fizyk większość życia spędził jednak w Holandii.
  • Wyróżniamy trzy skale temperatur: Celsjusza, Kelwina i Fahrenheita. Aby przekonwertować temperaturę ze skali Celsjusza do Kelwina, należy dodać 273,15. Zatem, aby zagotować wodę, potrzebujemy ją podgrzać do 100 stopni w skali Celsjusza, czyli do 373,15 Kelwinów.
  • Niektóre plastry rozgrzewające wytwarzają ciepło dzięki zachodzącej w nich reakcji chemicznej. W skład takich plastrów wchodzi sproszkowane żelazo, węgiel aktywny, woda i sól kuchenna. Ciepło powstaje w nich na skutek utleniania żelaza.
  • Innym przykładem wykorzystywania reakcji chemicznej do podgrzewania są grzałki chemiczne w militarnych racjach żywnościowych. Tam, zamiast sproszkowanego żelaza, używa się sproszkowanego magnezu z niewielkim dodatkiem żelaza. Po dolaniu wody zachodzi gwałtowna reakcja, w której powstają duże ilości ciepła, dzięki czemu jedzenie zostaje podgrzane.
  • Czy istnieje perpetuum mobile? Cóż, zasady działania silnika nie pozostawiają wątpliwości. Niestety nie da się zbudować maszyny, która działałaby bez dostarczanie energii, wytwarzała więcej energii niż zużywa, a w dodatku bezstratnie zamieniałaby jeden rodzaj energii w inny.

Polityka plików cookies

Do prawidłowego działania naszego serwisu oraz dla Twojej wygody strony www.experyment.gdynia.pl oraz bilety.experyment.gdynia.pl używają plików cookies. Korzystanie z nich bez zmian ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci twojego komputera lub smartfonu.

Czym są pliki cookies (ciasteczka)? To małe pliki tekstowe, które odwiedzany serwis internetowy zapisuje na urządzeniu końcowym (czyli np. na komputerze czy smartfonie, z którego korzystasz podczas przeglądania strony). Niektóre serwisy używają ich do gromadzenia informacji o użytkownikach, którzy wchodzą na stronę.

Dane, jakie zapisywane są w plikach cookies, mogą służyć jedynie do wykonania określonych funkcji i akcji na Twoją rzecz, np. zapamiętania logowania na stronie, Twoich ustawień lub daty wizyty i liczby osób podczas zamawiania biletów. Pozwalają one także na tworzenie anonimowych statystyk odwiedzalności naszego serwisu, dzięki czemu wiemy m.in., jakich informacji użytkownicy szukają na naszych stronach najczęściej. Nie wykorzystujemy i nigdy nie będziemy wykorzystywać w inny sposób żadnych informacji o Tobie, jakie mogą się w plikach ciasteczek znaleźć. Wszystkie dane są zaszyfrowane, by osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu.

Za pomocą plików cookies nie jesteśmy w stanie zidentyfikować użytkowników ani ustalić Twojej tożsamości. Wiemy jedynie z jakiej przeglądarki korzystasz i czy dane urządzenie odwiedzało już naszą stronę. Ciasteczka nie są szkodliwe dla żadnych urządzeń i nie wpływają na sposób ich działania, nie powodują żadnych zmian konfiguracyjnych w komputerach i smartfonach, ani w ich oprogramowaniu. Domyślne parametry plików cookies pozwalają na odczytanie informacji tylko serwerowi, który je stworzył. Innymi słowy – wygenerowane przez naszą stronę pliki ciasteczek mogą być odczytane tylko i wyłącznie przez nią samą.

W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby nie zapisywać plików cookies na Twoim dysku. W zależności od przeglądarki, znajdziesz instrukcje tutaj:

Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Chrome, Edge