Dlaczego kakao produkują głównie państwa położone w pobliżu równika? Kakaowiec, bo tak nazywa się drzewo, z którego pozyskujemy kakao, ma szczególne wymagania. Lubi wilgoć, ale jednocześnie wysokie temperatury, dlatego świetnie odnajduje się w przestrzeni lasów równikowych. To sprawia, że wśród największych producentów kakao na świecie nie ma ani jednego kraju europejskiego.
Kto zatem przoduje wśród producentów tego jakże ważnego składnika czekolady? Za około 70% światowej produkcji ziaren kakaowca odpowiadają trzy państwa – Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja. Mniej więcej co trzecie ziarno na całym świecie pochodzi z tego pierwszego kraju. Jeśli jecie czekoladę od największych światowych marek, to jest bardzo duża szansa, że do jej produkcji zostało użyte kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej. Zatem jak istotne jest kakao dla gospodarki Iworyjczyków? Bardzo istotne, a nawet kluczowe!
Około 40% całego eksportu Wybrzeża Kości Słoniowej stanowią ziarna kakaowca, co sprawia, że cena tego surowca bardzo znacząco wpływa na kondycję gospodarki tego afrykańskiego państwa. Z 26 milionów mieszkańców tego kraju około 600 tysięcy to rolnicy uprawiający kakao, a ok. 6 milionów ludzi zatrudnionych jest w „przemyśle kakaowym! Niestety w tej grupie jest bardzo wiele dzieci, a zatrudnianie nieletnich przy zbiorach ziaren kakaowca rośnie. Co więcej, pomimo bardzo szybkiego rozwoju gospodarki Wybrzeża Kości Słoniowej, wciąż niemal połowa populacji tego kraju żyje poniżej granicy ubóstwa, do tej grupy należy także wielu rolników uprawiających kakaowce.