Kup bilet
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
19 kwiec.9:00 — 15:00
20 kwiec.Zamknięte
21 kwiec.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę
Centrum Nauki Experyment
poniedziałekZamknięte
wtorek9:00 — 18:00
środa9:00 — 18:00
czwartek9:00 — 18:00
piątek9:00 — 18:00
sobota10:00 — 19:00
niedziela10:00 — 19:00
1 stycz.Zamknięte
3 luty9:00 — 18:00
10 luty9:00 — 18:00
17 luty9:00 — 18:00
24 luty9:00 — 18:00
19 kwiec.9:00 — 15:00
20 kwiec.Zamknięte
21 kwiec.Zamknięte
30 grudz.9:00 — 18:00
31 grudz.9:00 — 15:00
Zaplanuj wizytę

Co zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności?

Święta i spotkania rodzinne to czas radości i wspólnych posiłków. Niestety jednak smutna prawda jest taka, że zawsze w tym czasie marnujemy więcej jedzenia niż w innych okresach w roku – nawet 3-krotnie więcej! Warto więc zaplanować zakupy i potrawy tak, by we wtorek sałatka, jajka czy końcówka sernika nie musiały wylądować w naszych śmietnikach.

Badania wskazują, że globalnie, z całego wyprodukowanego jedzenia, marnuje się aż ponad 30%. Duża część wynika z tego, że produkty są odrzucane jeszcze zanim trafią do sklepów, przez ich „nieidealny” wygląd. Jednak więcej marnowane jest w naszych gospodarstwach domowych.

Do produktów najczęściej marnowanych przez Polaków należą między innymi pieczywo (62%), owoce (47%), wędliny (46%) i warzywa (35%) (Raport Komisji Europejskiej, październik 2010).

Jak raportuje z kolei firma wpływu społecznego „Too Good To Go” po Wielkanocy Polacy najczęściej wyrzucają właśnie potrawy symbolizujące święta: sałatkę jarzynową (62%), pieczywo (39%), różnego rodzaju wędliny (25%), owoce i warzywa (23%), baranki z cukru (23%) czy jajka na twardo (21%).

Marnowana na całym świecie żywność odpowiada za 8% globalnej emisji CO2. Marnowanie to także strata energii i wody (https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc). Co jednak zrobić z potrawami i produktami, o których wiemy, że nie uda nam się spożyć, zanim się zepsują? Skorzystajcie z lodówek społecznych, które można znaleźć w wielu miastach. Na terenie Trójmiasta znajdują się one w wielu miejscach.

Społeczne lodówki w Gdyni:

  • Społeczna lodówka przy ul. płk. Dąbka 207
  • Społeczna lodówka przy ul. Gorczycowej
  • Społeczna lodówka przy parafii Św. Antoniego – ul. Kornela Ujejskiego 40

Społeczne lodówki w Gdańsku:

  • Społeczna lodówka przy Kościele Św. Mikołaja – od strony Hali Targowej, ul. Pańska
  • Społeczna lodówka przy Parafii Świętego Krzyża, przy ul. Mickiewicza 11
  • Społeczna lodówka przy ul. Opata Rybińskiego 10
  • Społeczna lodówka przy ul. Myśliwskiej 25

Społeczne lodówki w Sopocie:

  • Społeczna lodówka przy ul. 3 Maja 18

Społeczne lodówki w Małym Trójmieście Kaszubskim:

  • Społeczna lodówka w Rumi przy Zespole Szkół Salezjańskich – od strony ul. Dąbrowskiego, obok boiska do koszykówki
  • Społeczna lodówka w Wejherowie przy Parafii Św. Trójcy, ul. Kościuszki 2

Aby zminimalizować marnotrawstwo żywności warto kierować się na co dzień zasadą 4P:

  • planowanie zakupów z wyprzedzeniem
  • przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości
  • przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach, sprawdzanie daty ważność
  • podzielenie się zbędną żywnością.

Zobacz więcej:

Zdjęcie budynku Centrum Nauki Experyment z zewnątrz.
#Aktualności
3 miliony gości w Experymencie - zdjęcie grupy osób z kartkami pokazującymi liczbę 3000000,
#Aktualności
Mały chłopiec używający ekologicznej szczotki do mycia naczyń w domu – codzienne obowiązki.
#Ciekawostki #Ekologia